HTML

Rajzolás képzeletből

Tapasztalatok a képzeletből való rajzolásról/festésről főként kezdőknek.

Friss topikok

Címkék

Fantázia fejlesztése 5/5 - Videojátékok, Filmek

Haemologin 2012.12.29. 12:01

Fantázia fejlesztés pt 5 - Videojátékok és filmek
Gyakorlatilag az egész concept design/art erről szól. Ha freelancer-ként utazunk a szakmában akkor számos kisebb project részeseivé válhatunk, például androidos/iOS játékok készítésénél karaktertervezést vállalhatunk egész jó summáért. Amennyiben pedig oda-vissza kenjük vágjuk az egész szakmát, jöhetnek a filmes, AAA kategóriájú játékokhoz a felkérések (de tényleg csak akkor, ha kifogástalanul dolgozunk :) ). Természetesen itt már jókora összeg ütheti a markunkat viszont a nyomás, a stressz sokszorosa az előbb említett kisebb projectekkel ellentétben. Ez persze nem meglepő ^^.
A videojátékoknak (PC, konzol, stb) van pozitív és negatív hatásuk is az alkotóra nézve, lássuk elsősorban melyek lehetnek a pozitív hatásai: A videojátékok során hatalmas mennyiségű referencia anyagot halmozhatunk fel, az ötletek szinte kifogyhatatlanok ebben az iparban. Ha karaktert akarsz tervezni csak elő kell venned egy általad ismert és/vagy szeretett játékot, megfigyelni azt és elkezdheted megalkotni a saját elképzelésedet ezen játék alapján (például). De számos egyéb módon is felhasználhatod. A játékok önmagukban vizuálisan tanítanak arról, hogy képzeld bele magad egy nem létező világba, mindehez képet, történetet, zenét és töménytelen szórakozást adnak. Amennyiben munkát vállalunk egy készülő játék projectjében, követkhetjük az aktuális videojáték trendeket melyekel a lehető legnagyobb tömegeket lehet kiszolgálni. Mindig valamilyen korszakát éli meg épp a játék és filmipar is egyaránt. Ezt bizony figyelembe kell vennie az alkotónak és aszerint elképzelni, kivitelezni az ötleteit. De mindez már nagyon a dolog mélye és én sem látok bele annyira, talán nem is ez a mi dolgunk jelenleg szóval maradjunk annyiban, hogy a videojátékok rengeteg ötletet adhatnak saját projectünk megtervezéséhez, hiszen rengeteg referencia adott a számunkra, ráadásul azt is tudjuk, hogy melyek a sikeres darabok, honnan érdemes ihletet meríteni stb. (Pl: Elder Scroll sorozat és egyéb minőségi rpg-k, MMORPG, Half-life, Unreal Tournament stb..)
A filmek pozitív hatásai nem meglepő módon nagyon hasonlóak. Sőt a játékoknál még sokkal jobbak (szerintem). Főleg manapság a CGI árasztotta filmvilágban egész egyszerűen nem lehet nélkülözni a concept designereket, artistokat. Csak gondoljunk bele mennyi tervezés kellett például a Transformers három epizódjához. Töménytelen mennyiségű mechanikus dolog a képernyőn, monumentalitás, lehetetlen perspektívák tömkelege. Ez mind-mind a designer/artist hasznára válhat. Hogy egy másik példát említsek és elszakadjunk a scifi száltól, ott van a szerintem legzseniálisabb látványvilággal büszkélkedhető Gyűrűk ura. Én speciel nem részesítem előnyben a kizárólag látványvilágra gyúró, divatos, gagyi történettel rendelkező tömegfilmeket, de ebben az iparban félre kell tennünk az ellenszenvünket és ha valely film rendkívüli látványvilágot harangoz be, akkor csak szakmai okokból is, de tekintsük meg (agy kikapcs).
Számomra ilyen volt pl: Avatar, Transformers 1-2-3 .. több nem jut eszembe most ^^.
Egy csomó hasznos dolgot még biztos nem említettem, de szerintem magatoktól is rájöttök majd a pozitív tulajdonságaira a filmeknek és játékoknak :) .
Negatív tulajdonságok: Mert bizony ilyen is van és itt főleg a játékokról beszélek. Talán nem gondol rá senki sem, de a legártalmasabb az egészben az, hogy JÁTSZOL velük. No már most nem 2-3 óráról van szó hetente, hanem amikor valaki beül a gép elé és nem lehet onnan kiszakítani mert annyira magába szippantotta a játék, hogy kizárólag ott éli az életét. Lehet a fantáziánk akármilyen jó, ha minden időnket elcsesszük játszadozással. Valljukbe ezt nem nehéz kivitelezni. Persze jó kérdés, hogy akkor hogyan fejlesszük játékokkal a fantáziánkat. Egyszerű: benyomjuk a youtube-ot és megnézzük szép nagy felbontásban ahogy mások játszanak. Ne hagyjuk, hogy a drága időnket melyet gyakorlásra és tanulásra kellene fordítani, játszikolás vegye el. Rendkívül addiktívak és ha el kell döntened mit csinálsz szabadidődben, tanulod a szakmát vagy játszol egy jót mert miért ne .. akkor valószínüleg játszani fogsz ,ha már egyszer beszippantott. Ennyire egyszerű, ezt magamon veszem észre a leginkább bár szerencsére már leszokóban vagyok eme rossz tulajdonságomról. Egyéb negatív tulajdonság lehet a Fan Art készítése. Na nem azt mondom, hogy egy-két általun kszeretett karakter lerajzolása óriási problémát jelenthet, de ebben az ég egy adta világon semmi kreatív fejlődésünk nem lesz. Másolni gyakorlatilag mindenki tud, ha mégis némileg fejben dolgozunk egy fan art esetében akkor is egy már létező dizájnt fogunk másolni, és ez nem fog előre lendíteni minket a szakmában.
Szerintem a legnegatívabb viszont a TV-zés. Emberek! Ne nézzünk TV-t! Ennyire egyszerű. Nincs is haszontalanabb elfoglaltság széles e világon. Képzelőerőnk nemhogy fejlődik, talán inkább csak visszafejlődik. Érdektelen, értelmetlen baromságok, celebek, néhány ősrégi Bud Spancer film meg jóbanrosszban (vagy mi a franc). Enélkül egy concept designer tökéletesen megvan, de még egy normális, hétköznapi gyári munkás is .. csak nem tud róla. Én speciel úgy 10 éve nem nézek TV-t, a lakásomba pedig egyáltalán nem tervezek ilyen förtelmet vételezni. Ha Te való világot akarsz meg x-faktort és neked erre szükséged van akkor ki kell ,hogy ábrándítsalak, ez nem a te szakmád lesz. Ide bizony alap elvárás egy bizonyos intelligencia szint. Ebben a szakmában átlag alatti hülyék nem dolgozhatnak. Ambíciózus, szorgalmas, kreatív munkatársakra van szükség akikre maximálisan lehet számítani. Asszem a való világ és egyéb szennyek nézegetése nem épp erről ad tanúbizonyságot. Remélem senkit nem sértettem vérig. ^^

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://designexperience.blog.hu/api/trackback/id/tr334986212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása