HTML

Rajzolás képzeletből

Tapasztalatok a képzeletből való rajzolásról/festésről főként kezdőknek.

Friss topikok

Címkék

Fantázia fejlesztése 5/3 - Utazás

Haemologin 2012.12.25. 10:50

Fantázia fejlesztés következő pont: Utazás.
Na ez az amit mi magyarok, valljuk be elég nehezen oldunk meg. Költséges, nincs kivel, nincs időnk, ha mégis minden feltétel adott akkor is valószínűleg országon belül utazunk vagy esetleg egy szomszédos országot veszünk célba. Ennyi, többre egész egyszerűen nincs pénze az átlagembernek.
Ez az amit én magam sem csinálok, de azért vázoljuk fel, hogy miért is lehet fontos az utazás a fantázia fejlesztésénél.
Első sorban tapasztalatszerzés. Miért lényeges a tapasztalatszerzés? Nos vegyünk például egy képet: megnézed, tetszik stb, láttál már egy csomó ilyet, semmi újat nem nyújt valószínűleg - ellenben az igazi élménnyel. Az utazás során élményeket és érzelmeket gyűjtesz az adott helyről melyeket később könnyűszerrel felhasználhatsz az alkotásaidban mint értékes tapasztalatot.
Teljesen más a valóságban megélni az adott helyen a szembesülést egy nagyvárossal. Ha eddig többnyire vidéken éltél (de akár Budapesten is) abban az esetben egy nagyváros atmoszférája leírhatatlan számodra. A képeken egy felhőkarcoló semmi extrát nem nyújt már számodra, de képzeld el, hogy ott állsz mellette és magába szippant a hatalmassága (ezaz, hogy nem tudod elképzelni). Szerintem a legkézenfekvőbb példa lehet erre Dubai. Rengeteg új stílusú, kreatív épületnek ad otthont a város(kultúrák találkoznak) és az épületeik hatalmasak. Simán el tudom képzelni referencia anyagnak egy scifi nagyvárosi képhez. (és láttam is már Dubai épületeihez hasonló struktúrákat scifi concept art-okon)
Másik kimondottan fontos tapasztalat melyet átélsz egy utazás során, az érzékszerveiddel felfogható ingerek (és itt már nem a látásra értem természetesen :) ). Hallod a természet/nagyváros zaját, érzed az illatát (szagát), körülvesz az atmoszférája. Ezeket a későbbiekben egyfajta túlzásként fogod felhasználni, ha rajzolsz egy scifi képet a nagyvárosról és benned úgy maradt meg a nagyvárosi kép, hogy ott bizony hideg volt, büdös, füstös és zajos akkor ennek fényében fogod a képedet is megalkotni. Ez nyílvánvaló.
Tehát a lényeg a lényeg, ha megéled az adott szituációt, az Utazást, akkor teljesen más élményekkel és érzelmekkel gazdagodsz mintha megtekintenéd ugyan azt egy képen vagy egy videón. Tudom, hogy ezt a legkörülményesebb kivitelezni, de amennyiben lehetőséged adódik, Utazz!!! Természetesen ez sem egy konkrét mukafolyamat hiszen ki nem szeret utazgatni, kirándulni? Két valós ok szabhat határt nekünk igazán: pénz és idő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://designexperience.blog.hu/api/trackback/id/tr334980824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása